Clemens Busch: Tradičné nemecké vinárstvo s biodynamickým prístupom a jedinečnými Rieslingmi z Marienburg
Vinárstvo Clemens Busch
Clemens a Rita Busch pestujú odrodu riesling vo viniciach Marienburg oproti obci Pünderich. Clemens je piatou generáciou vinárov, ktorý začal hospodáriť na rozlohe 2 hektárov svojho otca v roku 1975 a svojou usilovnou prácou sa mu podarilo rozšíriť výmeru na 18 hektárov, pričom takmer všetky vinohrady sa nachádzajú na svahu Marienburg. Clemens prestal používať herbicídy hneď na začiatku, v roku 1976, potom v roku 1984 s manželkou Ritou prešli na organické preparáty. Boli medzi prvými v Nemecku, ktorí sa zaviazali k ekologickému vinohradníctvu, a viedli hnutie, ktoré v roku 1986 založilo združenie ekologických pestovateľov. V roku 2005 prešlo vinárstvo konverziou na biodynamický režim a získalo certifikát Respekt-Biodyn.
Vinohrady a pôda:
Obec Pünderich leží na deliacej čiare medzi stredným a dolným tokom rieky Mosel. Väčšina vín pochádza z vinohradu Marienburg, ktorý sa rozprestiera oproti dedine a je tak strmý, že je možné sa k nemu dostať iba loďou. Geológia je tu jedinečná, založená na vulkanickej formácii starej stovky miliónov rokov. Nachádzajú sa tu tri hlavné druhy bridlice (modrá, červená a sivá), ktoré dominujú rôznym parcelám pozdĺž svahov.
Napriek viacerým bridlicovým profilom a rôznym expozíciám, ktoré sa v celej oblasti líšili, nemecká vláda v roku 1971 byrokratickým rozhodnutím spojila všetky tieto vinohrady pod jeden názov vinohradu, Marienburg. Okrem toho rozšírili 23-hektárovú geograficky súvislú lokalitu na 90-hektárovú, ktorá dokonca zahŕňa sériu rovinatých lokalít na opačnej strane rieky. Clemens zasvätil svoju kariéru náprave tejto chyby, pričom na svojich etiketách identifikoval rôzne typy terroir pôvodného svahu podľa ich historických názvov: Fahrlay, Falkenlay, Rothenpfad, Felsterrasse a Raffes. Svoje vína ďalej vymedzuje podľa typu pôdy pomocou dômyselnej metódy: farba kapsuly na fľašiach označuje typ bridlice, ktorá dominuje polohe, z ktorej každé víno pochádza.
Vína:
Väčšina Clemensových vín sú suché a v chuti bohaté, komplexné a často silné. Veľmi krásne starnú a získavajú na komplexnosti a textúre. Vina kvasia spontánne v starých 1000-litrových sudoch a následne zrejú 10 mesiacov v starom dube. Okrem malých dávok síry pri fľaškovaní sa do vín nič nepridáva v akejkoľvek fáze výroby.
Je dôležité poznamenať, že v Nemecku nie je veľa angažovaných prírodných vinárov v takom zmysle, ako ich poznáme napríklad z Francúzska a preto je Clemens mnohými považovaný za hlavného interpreta tejto filozofie v Nemecku.
Riesling Trocken 2023
Tento Riesling pochádza z hrozna pestovaného výlučne vo viniciach v obci Pünderich. Po zbere hrozno prechádza niekoľkohodinovým macerovaním a jemným lisovaním. Fermentácia prebieha spontánne, pričom časť vína zreje v starých sudoch po dobu 7 mesiacov. Tento proces dodáva vínu jeho jedinečný charakter a autentický chuťový profil, ktorý odráža terroir viníc v Pünderichu. Víno pôsobí úžasne sviežo a piteľne. Vo vôni a chuti sa prelínajú tóny ovocia, kvetov, výrazná minerálnosť a jemná sladkosť ovocia, pričom je všetko dokonale zladené.
Riesling vom roten Schiefer 2023
Väčšina hrozna pochádza z vinohradu Rothenpfad, kde dominuje červená bridlica. Časť hrozna pochádza z vinohradu Nonnengarten, ktorý leží západne pod Marienburgom. Aj tu dominuje červená bridlica, ale pôda je viac zmiešaná a o niečo ťažšia. Tieto dva druhy sa dokonale dopĺňajú, a preto od ročníka 2003 tvoria základ pre rizling z červenej bridlice. Hrozno bolo zberané koncom októbra, šetrne lisované a spontánne kvasené v starých dubových sudoch. V chladnej pivnici kvasenie často trvá až do leta, s plnením až v júni 2024. Dlhá doba zrenia na kvasniciach dáva rizlingu skvelú štruktúru a veľmi dobrý potenciál na vyzrievanie.
Svoje objednávky si môžete urobiť cez náš B2B systém, alebo u našich obchodných zástupcov.