Billecart-Salmon: Viac ako 200 rokov histórie v rukách jednej rodiny

Billecart-Salmon: Viac ako 200 rokov histórie v rukách jednej rodiny.

 

Champagne Billecart-Salmon bol založený v roku 1818 v dedinke Mareuil-sur-Aÿ pri Epernay. Jeho príbeh sa začal, keď si Nicolas François Billecart zobral za ženu Elisabeth Salmon, čím položili základy vinárstva, ktoré funguje dodnes. Stále zostáva vo vlastníctve rodiny; Mathieu Roland-Billecart predstavuje siedmu generáciu, ktorá pokračuje v šľapajach zakladateľov.

 

 

Vinárstvo zbiera hrozno

zo 100 hektárov vinohradov,

pričom jedna tretina je ich vlastná

a ďalšie hrozno pochádza od vinohradníkov,

s ktorými dlhodobo spolupracujú.

Väčšina hrozna pochádza

z regiónov Montagne de Reims,

Vallée de la Marne a Côte des Blancs.

 

Aj keď Billecart-Salmon pôsobí už viac ako 200 rokov, dokázalo si udržať svoju dynamiku a atraktivitu tým, že počas generácií zavádzalo nové metódy a vína do svojej ponuky. V 70. rokoch sa vinárstvo pripojilo k trendu rosé. Chef de cave Jean Roland-Billecart vytvoril svetloružový champagne, ktorý sa stal vlajkovým cuvée vinárstva a je považovaný za jedno z najlepších rosé na trhu. Know-how tohto champagne je prísne tajné, čo prispieva k jeho jedinečnosti a výnimočnej kvalite. Takisto zaviedli dlhší fermentačný postup, inšpirovaný technikami používanými pivovarníkmi. Tento postup, využívajúci nižšie teploty a chladné podmienky počas vinifikácie pomáha zachovať väčšiu sviežosť. V posledných rokoch začali používať vyšší podiel rezervných vín a väčší podiel sudov pri fermentácii základných vín, čo dodáva ich vínam väčšiu komplexnosť.

Na základe ich výborných hodnotení vín sa každoročne umiestňujú v rebríčkoch najlepších champagne v top 5, čo svedčí o ich trvalej kvalite a prestíži.

 

BRUT RÉSERVE

Billecart - Salmon BRUT RESERVÉ

Brut Réserve je jemné a harmonické champagne, ktoré vyniká svojou eleganciou a komplexnosťou. Cuvée klasických odrôd Pinot Noir, Chardonnay a Meunier z troch rôznych ročníkov, ktoré sú starostlivo vybrané z najlepších lokalít v Champagne regióne. V jeho zložení nájdeme:

30% Pinot Noir z Montagne de Reims a Grande Vallée de la Marne

30% Chardonnay z najlepších Crus v Champagne regióne

40% Meunier z Vallée de la Marne a južných svahov Epernay

Základné vína su vinifikované v nerezových tankoch pre zachovanie čistoty ovocia. Vysoký podiel 50% až 60% vína pochádza z rezervných vín, čo dodáva hĺbku a komplexnosť. Víno zreje na kaloch 30 mesiacov, čo prispieva k jeho jemnosti a vyváženosti. Billecart-Salmon Brut Réserve patrí medzi najlepšie NV house champagne, ktorý si získal globálnu popularitu a vysoké hodnotenia, pričom ponúka vynikajúci pomer medzi cenou a kvalitou.

 

BRUT ROSÉ

Billecart - Salmon BRUT ROSÉ  

      Brut Rosé je vlajkovým cuvée vinárstva a medzi znalcami je považované za jedno z najlepších ružových NV house champagne. Know-how tohto champagne  je prísne tajné. Známa je špeciálna technika vinifikácie, kedy sa malá časť hrozna, približne 5-7%, vinifikuje ako červené víno. Následne sa pridáva do cuvée, čím dodáva jedinečný chuťový profil s jemnými tónmi červeného ovocia a citrusov, ktorý je charakteristický pre Brut Rosé. Rukopis champagne spočíva v elegancií s bohatým a zamatovým perlením.

40% Chardonnay z najlepších Crus v Champagne regióne

30% Pinot Noir z Montagne de Reims a Grande Vallée de la Marne

30% Meunier z Vallée de la Marne a južných svahov Epernay

Základné vína su vinifikované v nerezových tankoch pre zachovanie čistoty ovocia.  V cuvée sa nachádza 40% rezervných vín pre dosiahnutie väčšej hĺbky a komplexnosti. Víno zreje na kaloch 36 mesiacov, čo prispieva k jeho jemnosti a vyváženosti.

 

BRUT BLANC de BLANCS GRAND CRU

Billecart - Salmon BRUT BLANC de BLANCS GRAND CRU

Toto 100% Chardonnay je vytvorené zo štyroch Grand Cru viníc v oblasti Côte des Blancs: Avize, Chouilly, Cramant a Mesnil-sur-Oger. Podiel rezervných vín je 40%, ktorý je vždy spojením dvoch starších ročníkov, ktoré boli mimoriadne kvalitné pre odrodu Chardonnay.

Víno zreje na kaloch po dobu 4 až 5 rokov, čo má za následok ultra jemné perlenie, ktoré vytvára množstvo elegantných bublín. Vo vôni a chuti pôsobí veľmi čisto a minerálne, s harmonicky zapracovanými tónmi briošky, čerstvého masla a citrusov. Toto cuvée krásne odzrkadľuje všetky typické znaky odrody Chardonnay. Vyniká svojou bohatou chuťou a zrelosťou s prekvapujúco svežim záverom.

BRUT SOUS BOIS

Billecart - Salmon BRUT SOUS BOIS

Názov Sous Bois je výraz, ktorý sa používa na označenie cuvée, ktoré bolo 100% vinifikované v dubových sudoch. Toto víno je vytvorené rovným dielom zo všetkých troch typických odrôd zo Champagne. Väčšina hrozna pochádza z 1er a Grand Cru vinohradov z oblastí Côte des Blancs, Montagne de Reims a Grande Vallée de la Marne. Základom vína je ročník 2015, doplnený o 40% rezervných vín, čo vytvára výborne vyladený blend.

Sous Bois je známe svojím dlhým zrením na kaloch, ktoré trvá 6 až 7 rokov. Vďaka vinifikácii v dubových sudoch získava nádhernú rovnováhu a eleganciu, ktorá spája jemnosť bublín s intenzívnym charakterom. Kombinácia sušeného a čerstvého ovocia dodáva vínu komplexnosť, doplnenú o jemné maslové tóny. V chuti sa prejaví výrazná aróma grilovanej briošky a karamelu, čo odráža jeho výnimočnú silu a zrelosť. Tento šampanský je skvelá alternatíva k výrazne drahším ikonickým fľašiam, ktoré sú známe svojou bohatou chuťou, pričom ponúka podobný charakter za priaznivejšiu cenu.

 

BRUT CUVÉE ELISABETH SALMON ROSÉ 2012

Billecart - Salmon LE CUVÉE de ELISABETH SALMON ROSÉ

Prvý ročník tohto cuvée bol vytvorený v roku 1988 na počesť zakladateľky vinárstva Elisabeth Salmon. Ročník 2012 má legendárny status a je tvorený zo 100% Grand Cru a 1er Cru vinohradov. 55% tvorí Chardonnay z Chouilly, Avize, Mesnil-sur-Oger a Cramant a 45% Pinot Noir z Mareuil-sur-Aÿ, Aÿ a Ambonnay. Iba veľmi malá časť vína bola vinifikovaná v drevených sudoch, aby sa zachovala delikátna ovocná chuť. Víno následne zrelo skoro 10 rokov na kaloch čo je veľmi dlhá doba, obzvlášť pri ružovom víne, kde je náročné udržať farbu tak, aby časom príliš nevybledla. Billecart-Salmon používa špeciálnu techniku, ktorá spočíva v tom, že zdrojom hrozna Pinot Noir sú 80-ročné vinice, ktorého základná farba je tmavo purpurová. Takúto odbornú znalosť Francúzi nazývajú Savoir-Faire, čo označuje najvyššiu úroveň znalectva a majstrovstva v danom odbore.

Cuvée má žiarivú lososovo ružovú farbu a elegantné perlenie. Vo vôni dominujú osviežujúce tóny červených a čiernych bobúľ, čučoriedok a egreša, s jemnými náznakmi ruží a kandizovaných fialiek. V ústach pôsobí harmonicky, s príchuťou panettone. Delikátna textúra prechádza do jemnej kriedovitosti, s dlhotrvajúcim záverom pripomínajúcim cédrové drevo a pomarančový džem.

BRUT CUVÉE NICOLAS FRANCOIS 2008

Billecart - Salmon BRUT CUVÉE NICOLAS FRANCOIS 2008

Prvý ročník tohto cuvée bol vytvorený v roku 1964 na počesť zakladateľa vinárstva Nicolasa Françoisa Billecarta. Ročník 2008 má legendárny status a je tvorený z 83% Grand Crus a 17% 1er Crus vinohradov. 40% tvorí Chardonnay z Chouilly, Mesnil a Cramant a 60% Pinot Noir z Mareuil-sur-Aÿ, Aÿ a Verzenay. Z toho 17% bolo vinifikovaných v drevených sudoch. Víno následne zrelo skoro 10 rokov na kaloch.

Aróma je výrazne komplexná s krémovými vrstvami karamelu a tónmi dubu, ktoré sú doplnené vôňou medu a jesenného ovocia. V chuti vyniká kontrast medzi výraznou aciditou a nízkou dosážou, čo zachováva jeho ľahkosť a ovocný charakter. Víno pôsobí výrazne a plno s citrusovým štychom typickým pre Chardonnay, a jeho komplexný záver rozvíja tóny opečeného chleba a bergamotu.

 

BRUT BLANC de BLANCS LOUIS SALMON 2012

Billecart - Salmon BRUT BLANC de BLANCS LOUIS SALMON 2012

Jedinečné cuvée, pomenované na počesť Louisa, brata Elisabeth Salmon, odráža jeho vášeň pre enológiu a jeho úlohu pri zakladaní vinárstva. Ročník 2012 má legendárny status a pochádza z najlepších vinohradov v oblasti Côte des Blancs, charakterizovaný čistotou a mineralitou. Vytvorené z 100% Chardonnay z grand cru viníc: 60% Mesnil-sur-Oger, 23% Cramant, 11% Chouilly a 6% Oiry. Z toho 25% bolo vinifikovaných v drevených sudoch a víno následne zrelo 115 mesiacov na kaloch.

Cuvée sa vyznačuje trvalým, fascinujúcim perlením. V chuti pôsobí krémovo s krásne vyladenou jemnosťou a osviežujúcou rovnováhou. Aróma je elegantná a komplexná, s tónmi žltého ovocia, citrusov a sofistikovanej čistoty, vyváženej minerálnym charakterom a odtieňmi cédrového dreva a čerstvého masla. V chuti sa objavujú prírodné tóny citrónovej kôry, mandľovej sušienky a bieleho korenia, s dlhou, aromaticky bohatou dochuťou sladkých citrusov, kardamómu a vanilkového pečiva. Unikátne cuvée, ktoré ponúka čistotu a hĺbku, spojené do novej dimenzie chutí.

 

 BRUT LE CLOS SAINT-HILAIRE 2007

Billecart - Salmon  BRUT LE CLOS SAINT-HILAIRE 2007

Tento výnimočný Blanc de Noirs, pomenovaný po patrónovi dedinky Mareuil-sur-Aÿ, pochádza z jedného hektára starých viníc, ktoré boli vysadené odrodou Pinot Noir v roku 1964. Táto limitovaná edícia má ročnú produkciu 3 500 až 7 500 fliaš. Vinohrad sa starostlivo udržiava s ohľadom na životné prostredie a je vedený v biodynamickom režime vrátane návratu k tradičným metódam vinohradníctva s pomocou pracovných koní, čo podporuje rast menších, koncentrovanejších hrozien. Toto ročníkové cuvée bolo celé vinifikované v drevených sudoch a víno po druhotnej fermentácii zrelo neuveriteľných 177 mesiacov na kaloch.

Clos Saint-Hilaire očarí svojou mimoriadnou eleganciou a vykazuje pozoruhodnú aromatickú komplexnosť, pričom zostáva dokonale vyvážené a harmonické. Víno má jemné perlenie spôsobené dlhým zretím a komplexná chuť ponúka bohaté tóny čerstvého citrusu, sušeného ovocia a vosku, zatiaľ čo aróma je elegantná a plná kvetinových a minerálnych nuáns. Toto víno sa vyznačuje prepracovaným charakterom, ktorý končí minerálnym, kriedovým záverom.

Svoje objednávky si môžete urobiť cez náš B2B systém, alebo u našich obchodných zástupcov.